För att barnet ska växa och mogna så behöver föräldern ta sitt barn på allvar och respektera honom/henne, det betyder att den vuxna ska förstå att barnet är en egen individ och har rätt till sina egna tankar och känslor.

Att respektera någon betyder att du inte tar honom/henne för givet, om du inte förstår vad barnet menar så kan du fråga barnet och om barnet inte kan förklara med ord så kan du visa för honom/henne att du faktiskt vill förstå vad barnet försökte uttrycka.

När du respekterar ett barns behov, känslor och önskningar så stärker du han/hennes självkänsla – barnet finns inte till för att göra dig som förälder stolt eller någon slags ”docka” som föräldern kan föra över sina egna önskningar och behov på. När du respekterar barnet så finns det större möjlighet att barnet växer upp med upplevelsen att ”jag är den jag är och jag är duger och är värdefull precis som den jag är.” Det är självkänsla.

Här kommer ett boktips: Att möta sitt barn och sig själv – en bok om föräldraskap av Ingegerd Gavelin

EVa-Lena Edholm

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com