Det är ofta som vi vuxna letar efter fel hos barnet när det i själva verket är så att de vuxnas förväntningar på barn krockar med barnets förmågor. Om vi bara ser barnets beteeden som orsaken till problem, så tror vi att lösningen är att förändra barnets beteende och vill vi bara få barn att lyda så fungerar det lättast om de vuxna använder metoder som innehåller hot, straff och belöningar. Men det ger bara en ytlig lösning.

När vuxna tycker att det är viktigast att få barnet att lyda och bete sig som de vuxna vill så lär sig inte barnet använda sin egen inre kompass kring vad han/hon tycker är rätt eller fel, du hjälper inte barnet bygga upp sin integritet eller självkänsla, du hjälper inte heller barnet att mogna och själv bli motiverad till förstå att vissa saker behöver jag göra fast det är tråkigt eftersom jag vinner något på det sen eller vissa grejer kan jag göra av omtanke till andra personer.

För att hitta en långsiktig lösning behöver du försöka förstå orsaken till att barnet är full av frustration, det är utbrott av frustration som du ser när barnet får aggressiva utbrott om och om igen. För att minska på utbrotten behöver du minska på barnets frustration och då gäller det att lista ut till exempel:

”Vad är det som gör att det har barnet får de här utbrotten om och om igen där han skriker, biter, slåss och kastar saker?”

”Vad är det som gör att den här tonåringen är självdestruktiv?”

Är det omognad?  Bär barnet på ett trauma?  Handlar det om en anknytningsprobematik? Är det något funktionshinder eller diagnos som vi inte vet om? Är barnet särbegåvat eller lågbegåvaut? Är det miljön eller gruppsammansättningen? Och framförallt: är det MITT sätt att tänka om barnets beteende och MITT sätt att bemöta barnet som triggar i gång frustrationen hos barnet?

Det kanske är så pass enkelt att DU behöver inse att barnet är en människa och att alla människor har känslor och behov som ska tas på allvar och respekteras…

Eva-Lena Edholm

 

 

 

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com